Hosting por dinahosting.

Artur Mas a Madrid: «Catalunya necessita un estat»

«Catalunya necessita l’instrument d’un estat, qualsevol nació el pot arribar a tenir; aquest és el clam de la gent», diu el president de la Generalitat a la capital espanyola. «Havíem pensat durant molt de temps que aquest estat podia ser l’espanyol i hem treballat molt perquè això fos així», afegeix. Mas reclama que no es minimitzi la manifestació de la Diada i una consulta per preguntar si Catalunya és una nació

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquest dijous a Madrid que es pugui consultar als catalans si creuen que Catalunya és una nació.

«Catalunya necessita l’instrument d’un estat, qualsevol nació el pot arribar a tenir. Aquest és el clam de la gent, de forma pacífica, democràtica i il·lusionant; necessitem un estat», ha dit en un esmorzar informatiu. «Havíem pensat durant molt temps que aquest estat podia ser l’espanyol i hem treballat molt perquè això fos així, però potser nosaltres mateixos no hem treballat suficientment bé, o no hem tingut força per aconseguir que això fos d’aquesta manera, però en qualsevol cas Catalunya necessita un instrument d’estat i crec que aquest és el llenguatge que se’ns està transmetent des del carrer», ha afegit.

Objectiu durant dècades: transformar l’Estat

Mas ha afirmat: «Durant dècades, parlo de dècades, no d’anys sinó de dècades, el nostre objectiu va ser intentar transformar l’Estat i ajudar-lo perquè fos també el nostre. Aquest ha sigut el nostre objectiu, el de la majoria de la societat catalana, tinguin-ho també en compte. El nostre objectiu ha sigut durant dècades transformar l’Estat perquè aquest Estat d’una manera o d’una altra poguéssim considerar-lo el nostre; que fos un Estat amable en el qual Catalunya pogués encaixar bé i pogués anar avançant en les seves aspiracions nacionals, en el seu reconeixement i respecte lingüístic i cultural, en el seu progrés econòmic, en la seva modernització… Aquesta ha sigut la nostra política».

Catalunya és una nació

«Catalunya és una nació –ha afegit el president–. Si partim d’aquí hi ha moltes coses que es poden resoldre, però si neguem això, si neguem la pura evidència, aleshores hi ha moltes coses que no es poden resoldre. I si no es poden resoldre, entenguin que aleshores un poble que té molta història al darrere i anhel de futur vulgui resoldre pacíficament i de forma estrictament europea aquest futur». «I dic de forma estrictament europea, perquè com vostès poden comprendre, no ens hem tornat bojos. Quan els catalans reclamen instruments d’estat ho fan dins del marc europeu i fins i tot de l’euro, que intentem defensar», ha afegit després de parlar de «30 anys de col·laboració màxima per intentar que l’Estat fos el nostre estat». Preguntat sobre la independència, ha dit que Catalunya està en una transició i ha d’anar passant etapes, la primera de les quals és la negociació del pacte fiscal. El dia 20 el president de la Generalitat es reuneix amb Mariano Rajoy a la Moncloa, on s’ha d’abordar el pacte fiscal «en la línia del concert econòmic». «A curt termini veurem quina resposta se’ns dóna des del conjunt de l’Estat», ha afirmat, «i veurem com es van concretant els calendaris en matèria d’un possible acord».

No té previst convocar eleccions si no és «estrictament necessari»

En aquest sentit, ha assegurat que «segons com vagin les coses» aquesta transició agafarà més o menys ritme, i que no té previst convocar eleccions a curt termini, però que ho farà si s’arriba a un moment ingovernable i és «estrictament necessari». Ha dit, a més, que la supressió de l’autonomia no «resoldria res» i «seria una absurditat», i que seria millor «entendre la realitat, escoltar les dues parts i trobar solucions».

Missatge internacional

ARA – JOAN FAUS  – Madrid | Actualitzada el 13/09/2012 10:19

http://www.ara.cat/politica/PACTE_FISCAL-MAS-INDEPENDENCIA_0_773322758.html

Deja un comentario

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image

Traductor
Secciones
Ficheros mensuales

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Translate »