Hosting por dinahosting.

Brussel·les avisa que Catalunya quedarà fora de la Unió Europea si s’independitza

La Comissió afirma que qualsevol regió secessionista haurà d’obtenir l’aprovació de tots els països membres per ingressar a la UE – Catalunya o qualsevol altra regió d’un estat membre de la Unió Europea (UE) que es declari independent quedarà automàticament exclosa de la UE i els seus ciutadans perdran tots els seus drets europeus, ha advertit aquest dimarts la Comissió Europea. En cas de secessió, Catalunya haurà de sol·licitar l’adhesió a la UE per formar-ne part, la Comissió haurà de verificar que compleix tots els requisits exigits, i aquesta integració haurà de ser aprovada a més per unanimitat per tots els estats membres, ha precisat el portaveu comunitari.

La continuació de la utilització de l’euro com a moneda planteja en principi menys dificultats, ja que hi ha diversos països de fora de la UE que utilitzen la divisa europea com a moneda basant-se en un acord bilateral amb l’eurozona i el Banc Central Europeu (BCE). Andorra, Montenegro i Kosovo són alguns d’aquests estats, segons han assenyalat altres fonts comunitàries.

La Comissió Europea ha reconegut que «no hi ha disposicions concretes al Tractat de la UE sobre la secessió d’una regió d’un estat membre». No obstant, el servei jurídic de l’Executiu comunitari ha efectuat una interpretació restrictiva del tractat i basant-se en el dret internacional considera que la regió secessionista a l’independitzar-se i deixar de formar part de l’estat membre de la UE també deixa de formar part automàticament de la Unió, perquè ha estat l’estat del qual se separa el que es va adherir un dia a la UE i no el nou territori independent.

UNANIMITAT IMPRESCINDIBLE

Qualsevol procés de secessió regional d’un estat «ha d’organitzar-se d’acord amb el dret internacional perquè aquest nou territori independent sigui reconegut per la comunitat internacional», ha explicat el portaveu de la Comissió Europea. «Si el nou estat independent vol adherir-se a la UE, haurà de fer-ho d’acord amb el Tractat de la UE i les disposicions concretes sobre l’adhesió», ha afegit el portaveu comunitari. «Mentrestant, aquesta nova entitat no és part de la UE i per ser-ho ha de demanar l’adhesió», ha insistit.

A l’haver format part del territori de la UE i a l’aplicar tota la legislació europea, la negociació d’adhesió del nou estat podria realitzar-se per un procediment ràpid, però sempre necessitarà l’aprovació de tots els països membres per ingressar a la UE, han comentat fonts comunitàries.

La Comissió Europea ha eludit pronunciar-se sobre les reivindicacions independentistes que dominen la manifestació convocada a Barcelona amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, d’acord amb la seva tradicional posició de no pronunciar-se sobre els assumptes polítics interns dels estats. La política de la Comissió Europea sobre els moviments secessionistes en un estat membre de la UE és «no fer comentaris», ha assenyalat el portaveu comunitari. «Correspon a les forces polítiques a nivell regional o nacional discutir aquestes qüestions en el context interior», ha afegit.

El Periodico – ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/diada-2012/brusselles-avisa-que-catalunya-quedara-fora-unio-europea-sindependitza-2202243

Deja un comentario

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image

Traductor
Secciones
Ficheros mensuales

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Translate »