Hosting por dinahosting.

El 43,3% dels catalans votaria a favor de la independència en un referèndum

La majoria independentista podria perillar si ara hi hagués eleccions

Un 50,3% dels enquestats volen un referèndum encara que el govern espanyol no el permeti i els contraris a la independència avancen en gairebé dues dècimes

El 43,3% dels catalans votaria a favor de la independència de Catalunya si hi ha un referèndum no pactat amb l’Estat i el 22,2% hi votaria en contra, segons el CEO. És la primera vegada que el Centre d’Estudis d’Opinió fa aquesta pregunta als enquestats. D’altra banda, el 50,3% dels ciutadans volen que es faci un referèndum encara que el govern espanyol no el vulgui davant del 23,3% que només vol que es convoqui si és acordat amb l’Estat.

Pel que fa a la pregunta genèrica sobre si Catalunya ha de ser un estat independent. Els partidaris del ‘no’ avancen en gairebé dues dècimes respecte a l’últim baròmetre i se situen en el 48,5% davant del 44,3% que sí que ho vol. Així doncs, la diferència se situa en 4,2 punts.

En cas que es celebri un referèndum sobre la independència de Catalunya sense acord amb l’Estat, el sí guanyaria amb el 43,3%. El 22,2% hi votaria en contra mentre que el 20,7% s’hi abstindria. Destaca que un terç dels votants de CSQP, concretament un 34%, votaria a favor de la independència en un referèndum no pactat mentre que un 27,5% hi votaria en contra.

Segons les dades de la primera onada del baròmetre d’opinió política del CEO, el 73,3% dels enquestats vol que se celebri un referèndum, però els percentatges varien depenent de quin tipus de referèndum es convoqui. Un 50,3% aposta perquè es faci encara que l’Estat no hi estigui d’acord mentre que el 23,3% només vol que es convoqui si és acordat amb el govern espanyol.

En aquesta pregunta també destaca que la majoria dels votants de CSQP, en un 47,7%, vol un referèndum tant si ho vol com si no ho vol el govern espanyol mentre que el 35% només accepta el referèndum en cas que sigui pactat.

A la pregunta genèrica de si Catalunya hauria de ser un estat independent, el 48,5% dels enquestats respon que ‘no’ mentre que el 44,3% sí que ho vol. En comparació amb l’última enquesta del CEO del desembre passat, el ‘no’ avança en un punt i 7 dècimes.

Les dades del CEO constaten que els ciutadans que volen la independència volen un referèndum i votarien ‘sí’ encara que no fos pactat amb l’Estat. En canvi, segons ha apuntat el director del CEO, Jordi Argelaguet, els contraris a la independència estan “dividits a parts iguals” tenint en compte que un 22,2% participaria en un referèndum votant ‘no’ i un 20,7% optaria per no participar-hi.

En aquest sentit, Argelaguet ha conclòs que els partidaris de la independència ja estan mobilitzats de cara a un referèndum, una situació que no es dona en els partidaris del ‘no’ a la independència perquè la seva participació “legitimaria” el referèndum. Segons el director del CEO, “si el Govern transmet la convicció que s’aplicarà allò que decideixi el poble de Catalunya, això acabarà mobilitzant la gent que no vol la independència i que es reticent a participar-hi”.

 

 

 

Deja un comentario

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image

Traductor
Secciones
Ficheros mensuales

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Translate »