Hosting por dinahosting.

Eurodiputats catalans, bascos, escocesos i flamencs defensen a Brussel·les el concert econòmic com a sistema de finançament de màxima eficiència econòmica

CiU, ERC i ICV proposen negociar amb l’Estat espanyol un pacte fiscal que proporcioni al Principat un estatus fiscal similar al basc

L’eurodiputat de Convergència i Unió, Ramon Tremosa, Izaskun Bilbao, representant del PNB, el president d’Esquerra Republicana de Catalunya i eurodiputat Oriol Junqueras, Raul Romeva eurodiputat d’ICV, Frieda Brepoels del NVA, Bloc Nacionalista Flamenc, i Alyn Smith de l’SNP han presentat avui, al Parlament Europeu, un bloc conjunt d’esmenes destinades a defensar la filosofia del concert econòmic i el principi del federalisme fiscal com a eina de lluita contra el dèficit i el frau fiscal a les regions europees. Les esmenes tracten de que l’informe anual sobre la situació de la fiscalitat europea, que elabora l’eurocambra, reculli aquestes idees. Aquestes iniciatives es produeixen quan regions com Flandes o Escòcia reivindiquen el federalisme fiscal per a les regions de Bèlgica i els regnes de Gran Bretanya i, en plena campanya de la Generalitat de Catalunya, per negociar amb l’Estat espanyol un pacte fiscal que proporcioni al principat un estatus fiscal similar al basc.

Les esmenes, presentades per aquest grup d’eurodiputats, consideren que el federalisme fiscal és la millor eina per impulsar l’ autorresponsabilitat en la gestió regional dels impostos i fer créixer l’eficiència econòmica. A més, recorden que l’excessiu dèficit de les regions, sol tenir el seu origen en la nul·la relació que existeix entre la baixa capacitat pròpia de recaptar i els seus programes de despesa. La pràctica inexistència d’aquesta relació doncs, impedeix la creació de l’ambient necessari per construir un model de creixement sostenible. El federalisme fiscal és, segons el parer d’aquests parlamentaris, un incentiu per a propiciar un ús responsable dels recursos propis, per part de les regions europees i, pot ser una eina molt útil per lluitar contra el frau fiscal.

En les seves esmenes, aquest grup de parlamentaris, recorden a més que, l’article que dedica l’informe a recordar que cal canviar els tractats per transferir competències estatals en matèria fiscal cap a la Unió, oblida que algunes regions ja disposen de competències fiscals, que també s’han de considerar a l’hora d’efectuar aquests canvis. Les esmenes dels sis eurodiputats defensen a més que, estats i regions, més enllà de revisar els seus impostos per obtenir més ingressos i contenir el dèficit han d’incrementar la persecució del frau fiscal.

Cal subratllar que aquesta iniciativa es produeix tres dies després que les tres forces que defensen el concert econòmic per a Catalunya, sortissin reforçades de les eleccions generals amb un increment de 8 escons, legitimant així una reclamació que compta amb el suport del 75% de la població catalana.

 

Finalment cal recordar que Brepoels, Smith, Tremosa i Bilbao han desenvolupat anteriorment altres iniciatives per defensar el principi de federalisme fiscal que és la base del concert econòmic. L’aliança de quatre d’aquests eurodiputats va servir per organitzar, el passat mes de març a Brussel·les, un seminari sobre la qüestió que va tenir un gran èxit de públic i ha servit de base per desenvolupar activitats parlamentàries conjuntes com la d’avui.

 

Dimecres, 23 de Novembre de 2011

Deja un comentario

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image

Traductor
Secciones
Ficheros mensuales

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Translate »