Hosting por dinahosting.

Clam per la interconnexió ferroviària amb el corredor

JOSEP CARTANYÀ/INFOCAMP – TARRAGONA

Les ciutats catalanes i del sud de França demanen als governs espanyol i francès que inverteixin en la millora de la connexió amb el corredor

La novena cimera del Comitè de Ciutats i de les Aglomeracions per a l’Alta Velocitat i la Interconnexió Ferroviària del Corredor del Mediterrani es va reunir ahir a Tarragona per reivindicar la millora de la interconnexió ferroviària.

L’amfitrió de la trobada, l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va explicar que un dels punts més importants és l’aposta per la “capil·laritat ferroviària”, és a dir, la connexió entre les principals ciutats que integren aquest eix estratègic. De fet, els representants de Perpinyà i Montpeller van expressar el malestar de les ciutats del sud de França pel fet que París –al marge de l’eix central del corredor– no hagi donat cap mostra de suport a la necessitat d’invertir en la millora dels trens de mitjà i llarg recorregut a Occitània i a la Catalunya del Nord. En la declaració conjunta, les ciutats van demanar als governs espanyol i francès més implicació i que “els terminis i els calendaris es compleixin de manera seriosa”, en paraules del secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font.

Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va afirmar que ara el que cal és posar el focus d’atenció en el corredor ferroviari per a mercaderies: “L’economia catalana, com el sector agroalimentari, necessita prioritzar el corredor de mercaderies.” Coincidint amb la novena cimera, l’Ajuntament de Reus va anunciar la seva adhesió a la xarxa de ciutats i l’alcalde, Carles Pellicer, va destacar: “El tren torna a ser avui dia una aposta estratègica per desplegar amb garanties els nostres projectes de desenvolupament amb vista als propers anys.”

En el transcurs de la conferència d’alcaldes, el secretari general d’Infraestructures de l’Estat, Manuel Niño, va anunciar que el projecte del tercer fil ferroviari al Camp de Tarragona ja està en marxa i que d’aquí a unes setmanes es licitarà, després de superar els esculls tècnics que han endarrerit l’actuació. L’anunci va ser rebut amb certa indiferència per Ballesteros: “Espero que es posi en marxa. Per enèsima vegada, ens ho volem creure. Però, sobretot, ho volem veure.” La concreció del desdoblament del tram Tarragona-Vandellòs-Castelló és una altra de les infraestructures ferroviàries pendents que arrossega aquest territori i que va recollir la cimera, que també va reivindicar el ramal Montpeller-Perpinyà com un altre dels projectes prioritaris.

Incompliments a Girona

Durant la cimera, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va denunciar “l’incompliment dels estats espanyol i francès amb un eix vertebrador i vital com el corredor mediterrani”. En l’àmbit local, Madrenas va recordar la “llarga llista de greuges” d’Adif i del govern espanyol amb la ciutat de Girona. L’alcaldessa va lamentar que encara no hagin finalitzat les obres per “cicatritzar” la “gran ferida” que va suposar la construcció de l’estació del TAV al bell mig de la ciutat i els milers d’euros que ha costat a les arques municipals. Madrenas va deixar constància que a Girona han “perdut la fe en el govern espanyol” i va advertir que el consistori estudiarà si és viable endegar un procés jurídic per reclamar compensacions “per tots els incompliments dels darrers vuit anys”.

Finalment, l’alcalde de Salou, Pere Granados, va lamentar que la capital de la Costa Daurada no hagi estat convidada a la cimera: “D’aquesta manera no es fa territori.”

http://www.elpuntavui.cat/territori/article/-/1041929.html 

 

Deja un comentario

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image

Traductor
Secciones
Ficheros mensuales

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Translate »