Hosting por dinahosting.

Mas respon a Rajoy que Catalunya «farà el seu camí» si no fa cas del pacte fiscal

La Generalitat i les diputacions creen «l’embrió» d’una futura hisenda pròpia catalana

FIDEL MASREAL /
BarcelonaLa vigília de la seva reunió amb Mariano Rajoy a la Moncloa, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que la seva aposta passa per la via de l’acord i l’entesa amb el president del Govern sobre el pacte fiscal, però ha advertit a continuació que, en cas que no s’atengui aquesta reclamació, Catalunya «ha de fer i farà el seu camí». El president espera així poder argumentar davant Rajoy la necessitat que Catalunya obtingui el pacte fiscal i que aquest l’escolti sense prejudicis i que vegi el nou finançament català «més com una solució que com un problema».

«En molts àmbits, i el tributari no pot ser una excepció, Catalunya ha de fer i farà el seu camí. Intentarem que sigui per la via del pacte, l’entesa i l’acord, però Catalunya no pot renunciar al seu present i futur», ha assenyalat el president. Segons ell, les reaccions de l’Estat després de la manifestació de la Diada han intentat «introduir por, amenaces, renyar i advertir» els catalans, i, davant d’això, ha assegurat que l’actitud catalana «no va contra ningú».

Mas ha presidit aquest dimecres la firma d’un conveni de col·laboració entre l’Agència Tributària de Catalunya i les quatre diputacions provincials catalanes que busca, per un costat, millorar la coordinació i, per un altre, establir les bases de la futura hisenda pròpia. El cap de l’Executiu català ja va avançar fa uns dies que el Govern està treballant perquè l’Agència Tributària de Catalunya «vagi prenent cos» per preparar el terreny de cara a la hisenda pròpia, que, segons el líder de CiU, es constituirà encara que no tingui el vistiplau del Govern central.

La firma del conveni es produeix un dia abans que el president abordi amb Mariano Rajoy la seva proposta de pacte fiscal; una proposta que s’ha vist superada per la massiva manifestació independentista de la Diada. A l’acte hi han assistit els presidents de les diputacions de Barcelona, Salvador Esteve; de Girona, Jaume Torramadé; de Lleida, Joan Reñé, i de Tarragona, Josep Poblet –tots ells de CiU–, a més del conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, de la vicepresidenta, Joana Ortega, i del portaveu del Govern, Francesc Homs.

Les diputacions tenen un servei d’hisenda, i entre les opcions que s’han plantejat destaca la que puguin col·laborar amb el Govern en la futura negociació del pacte fiscal, ja sigui com a organismes de recaptació d’impostos o bé assessorant la Generalitat, arran de l’àmplia experiència en tributs que tenen.

Deja un comentario

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image

Traductor
Secciones
Ficheros mensuales

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Translate »