Hosting por dinahosting.

Puigdemont avisa: “No podem seguir governant si no tenim uns pressupostos aprovats”

El president de la Generalitat avança que podria reunir-se amb Mariano Rajoy en les dues pròximes setmanes
 Carles Puigdemont considera que el procés independentista “no és una bombolla, ni un souflé, hem superat totes les proves d’estrès”

“Si el govern perd per segon cop els pressupostos, aquest govern no pot continuar governant”. Així de clar ho ha explicat aquest dijous el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, on s’ha mostrat convençut que s’arribarà a bon port. “Abans no s’acabi el setembre, Catalunya haurà celebrat un referèndum sobre la independència. Ara bé, si no hi ha pressupost aquest govern no pot continuar governant per dignitat democràtica. En aquesta democràcia seria impensable que un govern que perd dos cops els pressupostos segueixi governant com si res. Fer-ho possible depèn només de nosaltres”, ha argumentat.

“Sóc raonablement optimista en tot. Si hem estat capaços d’avançar i salvar l’esmena a la totalitat, ho hem de poder fer ara amb el pressupost.”, ha confiat. Carles Puigdemont ha defensat que sempre ha estat clar i no es pot enganyar la ciutadania. “Som gestors d’una esperança i d’una responsabilitat que transcendeix la gestió de país. Per tant, no podem seguir governant si no tenim uns pressupostos aprovats. No vull subvertir el compromís”.

El dia que fa un any que va assumir la presidència de la Generalitat, Puigdemont ha assegurat que s’ha pogut demostrar “quina és l’actitud i que allò que vam dir s’ha complert i no de qualsevol manera”. I, preguntat pel referèndum que el Govern s’ha compromès a fer, ha indicat: “No serà una consulta, no serà una enquesta, serà vinculant perquè hi ha un govern disposat a implementar el seu resultat. Hi haurà una pregunta clara que s’haurà de respondre amb un sí o amb un no”.

En aquest context ha avançat que podria reunir-se amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy en els propers quinze dies. “No hi ha una manca de voluntat per part seva”, ha dit. I ha afegit: “Estem parlant amb Rajoy sobre quan ens podríem veure. Podria ser abans de finals de gener”.

Així, ha afirmat que el govern encara està “a la fase de buscar els suports ciutadans i institucionals dins i fora de Catalunya per fer un referèndum pactat amb l’Estat”. “Volem lluitar l’argumentari i la petició d’un referèndum acordat. S’entén molt bé fora de Catalunya. El govern espanyol s’haurà d’esforçar molt més en explicar per què no podem fer-ho”, ha dit.

I és que, al seu entendre, “no és un tema de constitució sí o no, és un tema de voluntat política. La veritat és que aquí hi ha una realitat incontestable que no va enrere i, davant d’això, hem de veure quina proposta fa l’Estat”. Carles Puigdemont ha volgut subratllar que això “no és una bombolla, ni un souflé. Hem superat totes les proves d’estrès. El que volem és parlar”, ja que dir que no es vol parlar del referèndum “és ignorar 2,5 milions de votants”.

A més, ha apuntat que el que farà vàlid el referèndum seran els ciutadans, i ha defensat que el que cal és que hi hagi informació, que tothom pugui accedir a la votació, que hi hagi un procediment net, eficaç i efectiu, que el Govern sigui neutral, que els partidaris del sí i del no es puguin explicar i que la gent voti en condicions d’igualtat i coneixent les conseqüències del seu vot. Unes conseqüències que en el cas de victòria del no serien la convocatòria immediata d’eleccions.

Desgast innecessari

Puigdemont ha reiterat també la seva negativa a participar a la conferència de presidents autonòmics del pròxim 17 de gener argumentant que Catalunya no vol participar del règim comú: “No pensem liderar la reunió perquè fins ara Catalunya ha plantejat demandes justes, que per aconseguir-les hem hagut de patir un desgast polític que tampoc ens ha anat bé. I, a més, “després ho demana la resta i produeix el col·lapse del sistema”. “Nosaltres -ha continuat- no podem liderar un model que ens suposa aquests costos i més quan la factura dels pendents del sistema continua existent”.

El president de la Generalitat ha recordat que sempre s’ha parlat amb tota claredat de les intencions i de la realitat. “Pressuposar que per no anar a la reunió renunciarem als diners que ens toquen és pressuposar molt. No hem renunciat ni renunciarem a cap dels euros que ens pertoquen”, ha remarcat.

Per acabar, ha recordat que el procés sobiranista “és un projecte molt ampli que arrela a la societat, una societat molt diversa. I mentre no ens apartem d’això, anirem bé”. “Si som capaços d’organitzar-ho, el referèndum es farà”, ha conclòs.

 

Deja un comentario

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image

Traductor
Secciones
Ficheros mensuales

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Translate »