Hosting por dinahosting.

Rajoy i Mas es reuneixen amb l’única expectativa de mantenir el diàleg

TAD 27 REUNIO MAS RAJOY 1406682539946Els entorns dels dos presidents coincideixen a no reviure el tancament brusc del setembre de 2012
El Govern català vol la consulta i nou finançament i la Moncloa només oferirà mesures de liquiditat

Després de tants mesos d’espera, tanta tensió entre el Govern central i el català, tants passos en fals i tants si vols veure’m truca’m tu des d’un costat i l’altre, Mariano Rajoy i Artur Mas es reuneixen avui per fi a la Moncloa. Sense amagar-l’hi a la premsa ni, per tant, als ciutadans.

El president de la Generalitat arriba a Madrid en plena ressaca de l’escàndol Pujol -encara que els seus col•laboradors asseguren que això no li resta ni un bri de força- amb la intenció de reclamar que se li permeti convocar un referèndum dins de la legalitat i que, per tant, no es recorri la llei de consultes. Rajoy rep el seu convidat sense albergar dubte que aquesta consulta no es farà mai sota el seu mandat, ja que coincideixen el poder executiu (el seu Govern), el legislatiu (les Corts) i el judicial (el Tribunal Constitucional) en la idea que, si es portés a terme, es vulneraria la Carta Magna. Una tesi que ha quedat clar que també comparteix el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, que, no obstant, segueix apostant per una reforma constitucional en clau federal que Rajoy no recolza.
Segons fonts consultades al Palau i a Moncloa, està previst que avui Mas reclami al seu interlocutor que li ofereixi una fórmula alternativa per poder celebrar la consulta. Davant això, és més que probable que el president del Govern s’enroqui en l’argument que ell no té per què moure fitxa per desfer un embolic del qual no se sent responsable, ni en el fons ni en la forma: en el fons, perquè el Partit Popular no ha assumit mai la responsabilitat que se li atribueix des de Catalunya per haver recorregut al seu dia l’Estatut. I tampoc en la forma, perquè Rajoy no amaga la indignació que li va produir saber per la premsa que Mas ja tenia data i preguntes per al 9-N.
En aquestes circumstàncies, ¿és possible algun acord de mínims entre tots dos? El de comprometre’s a seguir explorant les vies de diàleg fins al final, sense cops de porta bruscos davant l’opinió pública com el del setembre de 2012.
«GESTOS MÍNIMS» / En aquella ocasió, Mas es va desplaçar a la Moncloa per reclamar a Rajoy un pacte fiscal específic per a Catalunya. El cap de l’Executiu s’hi va negar rotundament i es va limitar a «prendre nota» dels problemes de tresoreria que li va enumerar el cap del Govern català, sense oferir solucions concretes. La cita va resultar més tensa del que s’esperava i Mas va advertir que, a partir de llavors, Catalunya faria «el seu camí». La traducció pràctica va ser un avançament electoral després d’una multitudinària Diada i l’inici del desafiament sobiranista. Ha plogut molt des d’aquella entrevista. Rajoy i Mas s’han vist fins i tot unes quantes vegades en privat, sense aconseguir acostaments. Ara, els equips dels dos presidents comparteixen que és moment de cuidar les formes i d’oferir algun gest, per petit que sigui. Des de la Generalitat, s’evitarà aquesta vegada plantejar una conversa d’un sol punt, de manera que, a més de la consulta, es reclamarà al Govern un nou model de finançament que garanteixi els serveis públics i prestacions com la de dependència; la desaparició del que s’entén com a «atacs» al català i la immersió lingüística a les escoles i el respecte a les competències.
Pel seu costat, Rajoy, que no reformarà el model de finançament com va prometre al seu dia, té intenció de fer balanç econòmic; de repassar la situació concreta de Catalunya (amb la publicació de fons de les seves balances fiscals, que reconeixen un dèficit fiscal català de més de 8.000 milions) i d’avançar detalls sobre mesures de liquiditat que es concretaran demà, en el consell de política fiscal i financera (CPFF).
EL FLA I LA DEPENDÈNCIA/ En aquest context, el Govern central preveu reestructurar el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per millorar les seves condicions, a més d’allargar els terminis de devolució de liquidacions negatives. Segons ha pogut saber aquest diari, el Ministeri d’Hisenda també treballa en un pla que afecti totes les administracions per garantir la dotació financera a serveis com els de la dependència o altres matèries sensibles. Aquestes qüestions poden estar sobre la taula en l’esperada reunió -ja es veurà si útil- de Rajoy i Mas.

GEMMA ROBLES / MADRID – FIDEL MASREAL / BARCELONA
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/politica/rajoy-mas-reuneixen-amb-lunica-expectativa-mantenir-dialeg-3418244

 

 

Deja un comentario

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image

Traductor
Secciones
Ficheros mensuales

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Translate »