Hosting por dinahosting.

El BCE dubta que Espanya pugui complir el dèficit el 2013

PRESUPUESTOSEl banc central supedita la consecució de l’objectiu a una recaptació fiscal més gran. Economia rebutja l’existència de riscos sobre el pressupost

ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MadridEl Banc Central Europeu (BCE) considera dubtós que Espanya pugui complir l’objectiu de reducció del dèficit imposat per la Unió Europea per al 2013, equivalent al 6,5% del producte interior brut (PIB).En el seu butlletí mensual corresponent al mes de setembre, el BCE considera que «és difícil avaluar la probabilitat que aquest any es compleixi l’objectiu de dèficit públic» i afegeix que això dependrà en tot cas «d’una recuperació més acusada de les bases impositives en el segon semestre de l’any». En el primer trimestre de l’any, el dèficit del conjunt de les administracions públiques espanyoles es va situar en l’1,2% del PIB, davant el 1,2% del mateix període el 2012. El BCE admet que els resultats pressupostaris més recents de l’Administració Central, la Seguretat Social i les comunitats autònomes fins a finals de juny o juliol també són, en general, millors que els de fa un any. «Però en els últims mesos de l’any aniran desapareixent o quedaran anul·lats els efectes d’una sèrie de mesures de consolidació fiscal» que es van començar a aplicar entre el juliol i el setembre del 2012, com la pujada de l’IVA. D’aquí ve l’escepticisme del BCE.«En resum, és difícil avaluar la probabilitat que aquest any es compleixi l’objectiu de dèficit públic i dependrà d’una recuperació més acusada de les bases impositives en el segon semestre de l’any», puntualitza.

Dèficit estructural i deute

A més, l’autoritat monetària europea veu amb certa preocupació l’exigència d’un menor esforç de reducció del dèficit estructural a països com Portugal i Espanya ja que, opina, això «podria intensificar els riscos per a la sostenibilitat de les finances públiques».

El BCE també constata l’augment experimentat en el nivell de deute públic, que a finals de juny del 2013 se situava al voltant del 90% del PIB anual, per sobre del 84% de finals del 2012, «com a resultat, en part, de l’avançament de l’emissió de deute públic aquest any», explica.

«En la bona direcció»

En resposta a les inquietuds expressades pel BCE en el seu butlletí mensual, el secretari d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa, Fernando Jiménez Latorre, ha afirmat que el dèficit del conjunt de les administracions públiques per a aquest 2013 va en la «bona direcció» i que no hi ha «res que digui que no serem capaços de complir l’objectiu». No obstant, ha reconegut que encara  «tenim ajustos per mantenir» perquè «el dèficit públic segueix sent molt alt».

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/bce-dubta-que-espanya-pugui-complir-deficit-2013-2651050

Deja un comentario

CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Reload Image

Traductor
Secciones
Ficheros mensuales

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.

Translate »